KVM implementatie en beheer

Hoewel de virtualisatiemarkt gedomineerd wordt door VMware, is er nog steeds plaats voor alternatieven zoals KVM, de Linux Kernel Virtual Machine. Belangrijke spelers op de Linux-markt, zoals Red Hat en Ubuntu passen deze vorm van virtualisatie toe. In deze cursus leert u hoe u een virtualisatie-oplossing inricht op basis van KVM. We werken daarvoor met de laatste versie van CentOS, zodat u de kennis die u opdoet in deze cursus ook direct toe kunt passen in een omgeving waar Red Hat Enterprise Linux gebruikt wordt.


Deze cursus bestaat uit de voglende onderdelen:

1. Wat is KVM?
In dit onderwerp leert u wat de specifieke eigenschappen zijn van KVM virtualisatie en hoe KVM zich verhoudt tot andere virtualisatie oplossingen zoals Xen, VMware, Virtuozzo en Hyper-V. Ook wordt aandacht besteed aan de verschillende implementaties van KVM. Zo krijgt u inzicht aan de wijze waarop deze virtualisatieoplossing ingezet wordt door de grote spelers op de Linux markt, zoals Ubuntu, Red Hat en SUSE.

2. Opzetten van de host omgeving
Bij het inrichten van een gevirtualiseerde omgeving, is het van belang speciaal aandacht te besteden aan het opzetten van de host omgeving. In dit cursusonderdeel leert u aan welke hardware-eisen de omgeving moet voldoen en hoe u de hosts inricht. Daarbij gaan we er van uit dat u een omgeving in wilt richten waar meerdere hosts betrokken zijn, en voor verhoogde redundantie de virtuele machines zijn opgeslagen op het SAN.

3. Werken met Libvirt: installatie van virtuele machines
In dit cursusonderdeel leert u wat de rol is van libvirt als interface om KVM omgevingen te beheren. U leert welke tools er beschikbaar zijn en hoe u deze tools inzet om Windows en Linux als virtuele machines installeren. Hierbij wordt aandacht besteed aan command line tools zoals virsh, maar ook grafische tools zoals virtual manager.

4. Virtual machine storage backend
Een van de hoofdzaken bij het inrichten van KVM virtuele machines, is de wijze waarop opslag geregeld wordt. Standaard gebruikt KVM hiervoor een disk bestand. In dit cursusonderdeel leert u wat de verschillende mogelijkheden zijn om virtuele machines op te slaan. Daarnaast leert u hoe u het werken met disk bestanden optimaliseert en welke mogelijkheden er zijn om te werken met disk bestanden die door andere virtualisatie-oplossingen aangemaakt zijn.

5. Geavanceerd Hardwarebeheer
Wanneer er specifieke eisen gesteld worden aan een KV virtuele machine, komt u er niet met de standaardinstellingen. In dit cursusonderdeel leert u hoe u kritische hardware beter kunt gebruiken. Zo komt de reservering van PCI-devices en CPU's aan de orde, en leert u hoe u CPU en werkgeheugen optimaliseert.

6. Geavanceerd Networking
Standaard biedt KVM de mogelijkheid te werken met gebridgde netwerk devices. In deze oplossing werkt u intern in uw virtuele machine met een soort virtuele switch. Deze oplossing voldoet prima op een eenvoudige machine met één netwerkkaart. Heeft uw server meer dan één netwerkkaart, dan hebt u waarschijnlijk een van de geavanceerde mogelijkheden nodig, zoals de optie om te werken met meerdere virtuele bridges waardoor u netwerkkaarten aan specifieke virtuele machines kunt koppellen, of het aanmaken van een virtuele bridge die gebruik maakt van een NIC bonding device. In dit cursusonderdeel leert u hoe u dit regelt.

7. Live Migration
Waar u bij andere virtualisatieoplossingen moet betalen om een live migration uit te kunnen voeren, is deze mogelijkheid in de KVM stack gewoon standaard aanwezig. In dit cursusonderdeel leert u hoe u KVM virtuele machines op uw SAN installeert teneinde een live migration uit te voeren.

8. High Availability
Naast live migration, kunt u er ook voor zorgen dat KVM virtuele machines in een High Availability omgeving gebruikt worden. Dit betekent dat als de host waarop de virtuele machines momenteel draaien down gaat, de high availability stack ervoor zorgt dat deze machines zo snel mogelijk op een andere machine verder kunnen draaien. In dit cursusonderdeel leert u hoe u Pacemaker configureert om ervoor te zorgen dat de beschikbaarheid van uw KVM virtuele machines gemaximaliseerd wordt.

9. KVM Troubleshooting
Hoe betrouwbaar de KVM virtualisatiestack ook is, soms gaat het mis. Als dat gebeurt, zult u moeten troubleshooten. In dit cursusonderdeel besteden we aandacht aan virtual machine troubleshooting. We maken hierbij gebruik van een aantal scenario's die in de virtuele machines geïnstalleerd worden zodat u kunt controleren dat u werkelijk beschikt over alle vaardigheden die nodig zijn om een beschadigde virtuele machine weer up te krijgen.

Deze cursus is ontwikkeld voor iedereen die KVM Virtualisatie wil inzetten voor bedrijfsmatige doeleinden.

Voor deelname aan deze cursus moet u over een goede kennis van Linux of Unix beschikken. Bijvoorbeeld op het niveau van LPI level 1 of Certified Linux Professional.

waves.jpg