Introductie beheer HP ProCurve switches

Als systeembeheerder heb je waarschijnlijk ooit een opleiding gehad om een server te beheren, inclusief het besturingssysteem dat daarop gebruikt wordt. Dat betekent dat je waarschijnlijk alles al weet van Windows, Linux of VMware, maar in het IT-landschap van het gemiddelde bedrijf komen nog zo veel meer dingen voor waarvan belangrijk is dat je er ook mee om kunt gaan. Een voorbeeld hiervan zijn switches.

In deze eendaagse cursus leer je hoe je dagelijks beheer uitvoert op HP ProCurve switches. Na deelname aan deze cursus ben je in staat de meest alledaagse beheerstaken uit te voeren, zoals het aanmaken van VLANs en het troubleshooten van voorkomende problemen.

Als systeembeheerder heb je waarschijnlijk ooit een opleiding gehad om een server te beheren, inclusief het besturingssysteem dat daarop gebruikt wordt. Dat betekent dat je waarschijnlijk alles al weet van Windows, Linux of VMware, maar in het IT-landschap van het gemiddelde bedrijf komen nog zo veel meer dingen voor waarvan belangrijk is dat je er ook mee om kunt gaan. Een voorbeeld hiervan zijn switches. In deze eendaagse cursus leer je hoe je dagelijks beheer uitvoert op ProCurve switches. Na deelname aan deze cursus ben je in staat de meest alledaagse beheerstaken uit te voeren, zoals het aanmaken van VLan's en het troubleshooten van voorkomende problemen.

De cursus is opgebouwd uit de volgende onderwerpen:

1. Verbinden met de switch.

Hierin komen de verschillende manieren aan de orde die gebruikt kunnen worden om contact te maken met de beheersinterface van de switch. (http, telnet, console)

2. Werken met HP Procurve Manager

Procurve Manager is door HP ontworpen om het beheren van switches zo eenvoudig mogelijk te maken. In dit cursusonderdeel leer je hoe te werken met Procurve Manager.

3. Firmware upgrade

Voor een goede werking van switches, is het van groot belang dat de firmware van de switch up to date is. In dit cursusonderdeel leer je hoe je de firmware bijwerkt naar de meest recente versie.

4. VLAN configuratie

In een geswitchte omgeving is het van groot belang dat de virtuele netwerken op juiste wijze van elkaar onderscheiden worden. Daarom leert u in dit onderdeel VLan configuratie hoe u VLANs aanmaakt en op basis van welke criteria u dat wel of juist niet zou moeten doen.

5. Werken met ACLs

Nadat u VLANs hebt aangemaakt, moet u nadenken over de manier waarop u hier beveiliging in door gaat voeren. Door middel van ACLs leert u hoe u verschillende VLANs van elkaar afscheidt.

6. Bundelen van poorten

Om de maximale bandbreedte beschikbaar te krijgen op servers, kunt u op de switch de beschikbare poorten bundelen. In dit onderwerp leert u hoe u dit doet door middel van verschillende opties zoals trunk of LACP.

7. Port mirrorring

Soms is het nodig te zien wat er op uw netwerk gebeurt. Een packet sniffer kan dan uitkomst bieden. Voordat u echter met een sniffer aan het werk gaat, moet u eerst port mirrorring aanzetten, wat er voor zorgt dat alle pakketjes gedupliceerd worden naar de aangegeven poort.

8. Werken met logbestanden

Als het niet gaat zoals u wilt, kunnen logbestanden uitkomst bieden om te achterhalen waar het precies mis gaat. In dit onderwerp leert u waar u logbestanden vindt en hoe u daar de informatie uit haalt die nodig is om problemen op te lossen.

9. Introductie routing

In geavanceerde switches kunt u ook routering aanzetten. U leert hier de basisprincipes van het werken met routering op HP ProCurve switches.

Deze cursus is bedoeld voor systeembeheerders die kennis hebben van serverbeheer en die hun kennis op het gebied van netwerktechnologie willen vergroten en kennis willen opdoen over het beheer van HP ProCurve Switches.

Voor deelname aan deze cursus is basiskennis vereist van networking (Ethernet, TCP/IP).

09.00 - 17.00

waves.jpg